Hoe communiceren Falabella paardjes ?

Falabella-paardjes en andere paarden gebruiken voornamelijk lichaamstaal om te communiceren, maar ook hinniken speelt een belangrijke rol in hun communicatie. Mensen die veel tijd doorbrengen met Falabella’s zullen ongetwijfeld de verschillende manieren van hinniken al hebben opgemerkt.

Communicatiemiddelen

Het hinniken van een Falabella-paardje heb je vast weleens gehoord. Veel mensen herkennen het geluid wanneer een Falabella in de wei achterblijft terwijl de rest van de kudde wordt weggehaald. Ook als een merrie van haar veulen gescheiden is, zullen ze naar elkaar hinniken om contact te zoeken. Hinniken is echter niet het enige communicatiemiddel dat Falabella-paardjes gebruiken. De lichaamstaal van een Falabella zegt veel over zijn gevoel. Bij lichaamstaal kijken we naar de uitdrukkingen van het hoofd:

– Ogen

– Oren

– Neus

– Mond

Daarnaast wordt ook de rest van het lichaam ingezet:

– Staart

– Stampen met de hoeven

– De manier waarop ze staan

Hoe werkt een hinnik

Het hinniken van een Falabella-paardje ontstaat door diep in- en uit te ademen. Bij het uitademen stroomt lucht langs het strottenhoofd, waardoor de stembanden gaan trillen en er geluid ontstaat. De keel en mond zijn meestal geopend. De hoeveelheid lucht en de manier waarop deze wordt uitgestoten bepalen de toonhoogte en de kracht van het hinniken. De holtes in het hoofd en de borst werken als klankkasten die het geluid versterken.

Geluiden van een Falabella-paardje

Er zijn verschillende geluiden die een Falabella-paardje kan maken. Hier zijn de meest voorkomende geluiden:

Hinnik (neigh/whinny) De hinnik is het bekendste geluid dat een Falabella kan maken. Het lijkt op een soort schreeuw en dient meestal als waarschuwingssignaal. Een hinnik is vaak scherp en kan soms tot op een kilometer afstand worden gehoord. Het wordt vaak gebruikt om contact te zoeken met een ander paard dat uit het gezichtsveld is verdwenen of als waarschuwing dat de Falabella misschien gaat trappen. Aan de lichaamstaal van een Falabella kun je soms zien dat hij op het punt staat te hinniken; hij begint met zijn hoofd te schudden en steekt zijn snuit vooruit.

Grinnik (nicker): De grinnik is een zacht geluid dat klinkt als een kort gegrinnik, meestal 0,2 tot 1,7 seconden lang. Het wordt vaak gebruikt als een begroeting of om de aanwezigheid aan te kondigen. Het geluid wordt geproduceerd door de neusgaten terwijl de mond gesloten blijft. Falabella’s maken dit geluid vaak wanneer ze voer krijgen of wanneer een bezorgde merrie haar veulen roept.

Gegil (squeal) Dit geluid wordt vaak gemaakt tijdens agressieve of seksuele ontmoetingen en kan 0,1 tot 1,7 seconden duren. Het geluid kan tot op meer dan honderd meter afstand worden gehoord. Bij een agressieve ontmoeting is het een verdedigingssignaal, vooral bij hengsten. Merries maken dit geluid wanneer ze hengstig zijn en benaderd worden door een hengst.

Briesen (snort) Falabella-paardjes briesen vaak wanneer ze opgewonden zijn of na een zware inspanning. Het briesen heeft twee functies: het vrijmaken van de luchtwegen en het waarschuwen van de kudde voor mogelijk gevaar. Het geluid duurt ongeveer 0,8 of 0,9 seconden en kan vanaf 40 meter worden gehoord.

Zucht (sigh)  Falabella’s zuchten regelmatig, wat vaak betekent dat ze ontspannen zijn. Dit geluid wordt gemaakt door diep in te ademen en vervolgens rustig en hoorbaar uit te ademen. Zuchten kan voorkomen tijdens borstelen of longeren, maar ook wanneer het paard zich verveelt.

Wat kun je hiervan leren

Het herkennen van al deze geluiden en hun betekenis kan je meer inzicht geven in de gemoedstoestand van je Falabella-paardje Hierdoor kun je beter inspelen op hun behoeften en gedrag.

© Stal Jaegersrust | Realization Horsedesign.nl