Ontwormen van een Falabella Paardje

Hoe vaak moet je een Falabella ontwormen?

Ongeveer 20% van de Falabella’s scheiden wormeitjes uit. Deze parasieten zijn erg vervelend voor Falabella’s en kunnen nare gevolgen hebben. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen, is het aanbevolen om minimaal drie keer per jaar een mestonderzoek te doen. Zo onderhoud je je Falabella goed en kun je deze gericht behandelen als blijkt dat ze wormen hebben.

De meeste wormen bevinden zich in het spijsverteringsstelsel. Als de Falabella’s in het weiland poepen, bevinden er zich wormeitjes in de mest. Wanneer paarden en Falabella’s in dezelfde wei grazen, kunnen deze eitjes of larven worden opgenomen. Vooral bij jonge Falabella’s is dit een groot probleem, omdat volwassen Falabella’s meestal al een goede afweer hebben tegen wormen. Drachtige merries moeten 1 tot 2 weken voor de geboorte van het veulen ontwormd worden met ivermectine, niet voor de merrie, maar voor het veulen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het wordt aanbevolen om alle Falabella’s volgens een vast schema en allemaal tegelijk te ontwormen. Dit houdt het overzichtelijk. Drie keer per jaar een mestonderzoek uitvoeren zou voldoende moeten zijn.

In een mestonderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid, hoeveelheid en soort wormeitjes in de mest. De mest moet zo vers mogelijk zijn en mag niet in contact zijn geweest met de bodem. In het voorjaar en de zomer zijn wormen het meest actief. In de winter kan er een valse negatieve uitslag zijn, omdat wormen dan in een soort winterslaap verkeren. Hierdoor scheiden zij geen eitjes uit en is de uitslag dus negatief. Om te voorkomen dat eitjes zich verspreiden, is het verstandig om de Falabella’s regelmatig naar een andere, schone wei te verplaatsen. Voer hiervoor eerst een mestonderzoek uit om de kans te verkleinen dat larven of eitjes de nieuwe wei besmetten.

Daarnaast wordt aangeraden om minimaal twee keer per week de mest uit het land te halen om de grond schoon te houden. Sommige mensen laten ook afwisselend andere diersoorten grazen, zoals schapen, geiten of koeien, omdat deze dieren de wormeitjes of larven wel opeten maar de wormen niet kunnen doorgeven. Als dit niet mogelijk is, kan het grasland gemaaid worden.

Hoe moet ik een Falabella ontwormen?

De meeste wormkuren worden via de mond van de Falabella toegediend. Je krijgt van de dierenarts een spuit met ontwormpasta die je kunt afstellen op het gewicht van je Falabella. Hierbij moet je zo weinig mogelijk morsen en eventueel iets te veel toedienen dan te weinig. Behalve bij veulens, want dat kan gevaarlijk worden. Sommige middelen worden nu ook als paardensnoepjes verkocht, wat makkelijker is om te voeren en ook nog effectief genoeg is.

Welke wormen zijn er?

De meest voorkomende wormen voor paarden, pony’s dus ook Falabella’s zijn:

– Kleine bloedworm / rode bloedworm (Cyathostominae) – aantonen via mestonderzoek

– Grote bloedworm (Strongylus vulgaris) – aantonen via mestonderzoek

– Lintworm (Anoplocephala perfoliata) – aantonen via mestonderzoek of bloedonderzoek

– Spoelworm (Parascaris equorum) – aantonen via mestonderzoek

– Aarsworm (Oxyuris equi) – aantonen via visuele inspectie

– Veulenworm (Strongyloides westeri) – aantonen via mestonderzoek

De meeste wormen kunnen aangetoond worden door middel van mestonderzoek, dat moet worden uitgevoerd door een specialist.

Gevolgen van een wormbesmetting

De gevolgen van parasieten zijn erg vervelend voor Falabella’s. Er kan koliek ontstaan die steeds erger wordt. Bloedarmoede, vermagering of een verminderde darmfunctie zijn ook nare gevolgen. Daarnaast kan er diarree (wat de Falabella uitdroogt) of bloedvergiftiging optreden, wat kan leiden tot de dood. Bij veulens kan het ook zorgen voor groeiachterstand.

Welk middel moet ik gebruiken voor het ontwormen van mijn Falabella?

Sinds 1 juli 2008 zijn er nieuwe regels voor het aanschaffen van ontwormmiddelen. Deze zijn alleen nog te verkrijgen via de dierenarts of met een recept van de dierenarts bij een bevoegde handelaar. Er zijn verschillende middelen tegen verschillende wormen:

Strongid-P (Pyrantel): Tegen spoelwormen, geschikt voor alle leeftijden.

Ivermectine: Standaard middel, tegen aarsmaden en horzellarven, werkt onvoldoende tegen kleine bloedwormen in larvestadium, sommige spoelwormen zijn immuun. Geschikt voor alle leeftijden.

Equest (Moxidectine): Tegen bijna alle wormen, sommige spoelwormen zijn immuun. Niet gebruiken bij veulens onder vier maanden.

(Pro)benzimidazolen: Tegen lintwormen, de meeste maagdarmwormen zijn praktisch immuun.

Daarnaast zijn er ook combinatiemiddelen, zoals Equimax (ivermectine + praziquantel), dat werkt tegen horzellarven, aarsmaden en lintwormen, maar onvoldoende tegen larven van de kleine bloedworm.

Deze vervelende parasieten kunnen nare gevolgen hebben voor je Falabella. Maar gelukkig zijn er middelen uitgevonden om ze te bestrijden. Voor de optimale bescherming kun je altijd overleggen met de dierenarts wat de beste oplossing is voor je Falabella.

© Stal Jaegersrust | Realisatie Horsedesign.nl