In Nederland en België zijn er ongeveer 58 eigenaren/fokkers van het Falabella ras, waar er zich een 40 tal actief met de fokkerij bezig houden. De Falabella’s zijn bijzonder, eerlijk, lief en intelligent van karakter. Iedere Falabella in deze “kleine” populatie heeft een belangrijke fokwaarde voor het in stand houden van dit bijzondere ras.
Het continueren van 100% raszuivere Falabella’s, alsmede de bevordering van het fokken van het Falabella ras met een gezonde constitutie, correct gebouwd, functioneel en harmonisch, waar ook gezondheid en vitaliteit een belangrijk aspect vormt. Al deze onderdelen zijn een uitdaging waar iedere fokker zich op zal richten.
Door het kleine bestand van zuivere Falabella’s is zorgvuldigheid gewenst. Het herstellen van verkeerde onderdelen die voort komen uit verkeerde combinaties, kan zich vele generaties achtervolgen. Dus bewuste keuzes maken om dit unieke ras te behouden en te verbeteren.
Een eigen veulen? bezoek ook de pagina DRACHTIGHEID voor meer informatie
Een Falabella merrie is vanaf haar derde levensjaar geschikt om drachtig te worden, niet iedere merrie is hier direct voor geschikt, soms moet je nog wel eens een jaartje wachten. Normaal gesproken wordt de merrie, wanneer de temperatuur in het voorjaar begint op te lopen, iedere 3 weken hengstig.
De hengstigheid toont zich het best wanneer er een hengst in de buurt komt. De merrie zal de staart op richten en urineren. In de eerste dagen is de urine licht van kleur, naarmate de hengstigheid zich ontwikkelt zal de urine steeds meer oranje geel worden en iets stroperige (draderigs) krijgen. Meestal is dat de periode dat de eisprong plaats vindt.
Zo gauw de merrie hengstigheid toont, laat men de merrie dekken, met tussen poses van een dag. Wanneer de merrie de hengst met beide achterbenen afweert, dan is de hengstigheid voorbij. Vanaf de eerste dekking telt men vervolgens 21 dagen en kijkt dan of de merrie opnieuw hengstigheid vertoont, is dat niet het geval, en wordt de hengst ook bij een tweede poging ( na twee dagen) afgeslagen, dan is er een goede kans dat de merrie drachtig is geworden.
Het vaststellen van de drachtigheid bij een Falabella is niet altijd een gemakkelijke opgave. Een veilige manier om er achter te komen, is een echo te laten maken op de helft (5,5 maand) van de drachtigheid.
Het opvoelen van een Falabella merrie wordt afgeraden, omdat ze hier vaak te klein voor zijn en beschadigingen moet worden voorkomen. Het kennen van de dekdatum en daarmee de afveulendatum heeft twee grote voordelen, de merrie kan enkele maanden voor het veulenen bijgevoerd worden en ten tweede, er kan iemand aanwezig zijn op het moment dat het veulen wordt geboren. Geboortemelders zijn hier een prettig hulpmiddel bij.
Het precieze tijdstip van de geboorte is moeilijk te voorspellen, wel kunnen aanwijzingen verkregen worden door de uier goed in de gaten te houden. Als de uier is volgeschoten en er hangen kleine kleverige kegels aan de spenen, dan kan het snel gaan. Maar het zegt ook niet alles, bij sommige merries schiet de uier pas vol tijdens of na de geboorte.
Veranderingen in het gedrag kunnen ook de geboorte aankondigen, de merrie begint vaak wat rond te drentelen, en krabt met de hoef over de grond,alsof ze een nest aan het maken is, vaak wordt er ook dunner en vaker gemest. Rust en in een vertrouwde omgeving, zal het geboorteproces bevorderen.
Soms is het noodzakelijk de merrie te helpen bij het veulen, en indien nodig het omhullende vlies te verwijderen. Bij de merries die voor de eerste keer veulen komt dit regelmatig voor.
Ook kan er zich een afwijkende ligging van het veulen in de baarmoeder zich voordoen. Bij twijfel over het normaal verlopen van de geboorte een dierenarts bellen. Als het vlies verwijdert is moet het veulen gaan ademen, je kunt dit bevorderen door het slijm weg te strijken en het neusgaatje schoon te maken.
Zolang het veulen aan de navelstreng in de moeder zit kan men het rustig laten liggen, totdat de moeder op staat en de navelstreng er spontaan afknapt. Het is belangrijk om de navelstomp te ontsmetten met een jodium verdunning, zodat er geen bacteriën naar binnen kunnen dringen.
De nageboorte dient binnen enkele uren af te komen, deze ziet er uitgespreid op de grond uit als een broek, de nageboorte is dan compleet. Het veulen probeert binnen het uur te staan en zoekt naar de uier voor de eerste onontbeerlijke slokjes biest. De anti-stoffen in de biest zijn van levensbelang, en dienen ook echt de eerste paar uur van het nieuwe leven gedronken te worden.
Ook behoort het veulen vrij snel na de geboorte de eerste mest te verliezen. Deze is zwart van kleur en wordt ook wel darmpek genoemd. Negen dagen na de geboorte komt de merrie in de zogenaamde veulen hengstigheid, of het verstandig is of er dan al weer gedekt moet worden, daar lopen de meningen over uiteen. Beter is het om te wachten tot de volgende hengstigheid, of om een jaar over te slaan en volop te genieten van je gezonde veulen, die in het geval van een Falabella tenminste 5-6 maanden bij de moeder zal drinken.
Welcome on the Facebookpage of Falabella Friends and MijnFalabella.nl | You can like this page if yo